FWIEEEEET! Als je verdwaald bent in het bos dan moet je fluiten. Gillen kan ook, maar fluitsignalen kan iemand van verder horen. Je kan niet op je vingers fluiten, zeg je? Geen probleem, je vindt wel iets anders in de natuur!
Deze activiteit hoort tot de Wonderlijke Wandeling. Het monster van Puyenbroeck.
Wie kan er fluiten? Is er iemand die met je meewandelt die op iets uit de natuur kan fluiten?
Zoek een notendopje (napje van een eik) en probeer er een geluid uit te krijgen door erop te blazen.
Wat werkt? Wat niet?
Grote tip!
Maak een Y met je duimen:
Zo krijg je een gaatje tussen het bovenste deel van de duimen.
Bekijk het filmpje onderaan als je het eens wil zien!
Kan je het geluid beïnvloeden?
Iedereen herkent het piepende geluid dat je krijgt wanneer je een ballon opblaast, de hals van de ballon dichtknijpt, uitstrekt en dan een heel klein beetje lucht laat ontsnappen. Dit piepende geluid wordt veroorzaakt doordat de ontsnappende lucht een beetje trilt.
Het blazen in een notendopje is een klein beetje ingewikkelder. Wat gebeurt er met de lucht die we in het notendopje blazen? Als je op een eikennopje blaast, begint de lucht binnenin te bewegen en te wiebelen. Je kan het vergelijken met golven in een plas water.
De wiebelende bewegingen veroorzaken iets dat we 'staande golven' noemen. Denk aan een springtouw die je in golven op en neer kan bewegen. Wat denk je dat er gebeurt als die golven op en neer stuiteren in de holte van het notendopje zoals op de figuur hieronder? Hoe zorgen die 'gestrande' golven voor geluid?
Staande golven zijn eigenlijk kleine trillingen in de lucht. Weet je wat er gebeurt als de lucht trilt? Het maakt geluid!
De trillingen stellen we in de wetenschap daarom voor als een geluidsgolf.
Die wiebelende bewegingen of staande golf hebben een bepaalde frequentie of toonhoogte. Wat betekenen frequentie en toonhoogte?
Hoe vaker de binnenkomende lucht in een notendopje trilt in één seconde, hoe hoger de frequentie. Hoe vaak de lucht in één seconde trilt drukken we uit in Hz (Hertz).
De toonhoogte hangt af van de frequentie. Hoe hoger de frequentie, hoe hoger de toonhoogte en dus hoe hoger het geluid zal zijn dat we horen.
Denk je dus dat je hoger fluit als je harder blaast? Of zou de grootte van het eikennapje meer verschil in toonhoogte geven?
Juist, door harder te blazen ga je de geluidssterkte verhogen. Het klinkt luider. Om een hogere of lagere toon te krijgen moet je de frequentie aanpassen. Dat kan enkel door de grootte van je dopje te veranderen. Wat denk je? Een kleiner of groter dopje voor hogere tonen?
Je kan zelf onderzoek doen naar de frequenties van verschillende napjes via de Phyphox app: