Wat is dat? Hoe werkt dat? Hoe kan dat? Waarom? Hoe kan je dat maken? Kinderen stellen veel vragen! En terecht. Laat ons die nieuwsgierige en verwonderde blik naar alles om hen heen vooral stimuleren.
Door kinderen de kans te geven zelf op onderzoek uit te gaan, leer je hen een duidelijker en vollediger beeld van de wereld te krijgen. Ze doen nieuwe inzichten op. Dit is wetenschap op kindermaat: op een speelse en informele manier op ontdekking gaan.
Op deze website staat onderzoekend leren centraal. We werken dus niet met kant-en-klare stappenplannen die bij elk kind hetzelfde resultaat opleveren. Zo stimuleren we kinderen om ondernemend te zijn en zelf initiatief te nemen.
Zelf aan de slag maar je weet niet goed hoe? Lees de tips of contacteer ons.
Jonge Ontdekkers was vanaf 2019 verbonden aan het VLAIO STEM-partnerschap Let's STEM together waarmee we elk kind de kans wilden geven om STEM te ontdekken in het buitenschoolse leren. We zetten deze missie verder in GelijkgeSTEMd+, een Oost-Vlaams netwerk voor STEM-aanbieders van jeugdorganisaties tot scholen en bedrijven.
We bieden begeleiding en samenwerkingen aan voor inclusieve STEM-trajecten. Met bijzondere aandacht voor doelgroepen in een maatschappelijk kwetsbare situatie om #STEMindevrijetijd voor iedereen mogelijk te maken.
Wil je meer weten, kennis uitwisselen of STEM-workshops aanbieden? Contacteer ons!
Er is in onze samenleving nood aan kritische en ondernemende wereldburgers. Koppel dat nog eens aan het tekort aan technische en wetenschappelijke profielen, en je ziet het belang van STEM (science, technology, engineering & mathematics). Door kinderen al op jonge leeftijd in contact te brengen met STEM, krijgen ze een betere kijk op de complexiteit van de wereld om hen heen.
De activiteiten op deze website kaderen binnen het STEM-actieplan en de STEM-agenda van de Vlaamse overheid. Het doel is om interesse op te wekken voor wetenschap en techniek bij kinderen en jongeren. Zo hoopt men meer jongeren aan te sporen om te kiezen voor een studierichting en beroep in deze sector.
Workshops op deze website ontstonden vaak vanuit talloze initiatieven wetenschapscommunicatie. Enkele voorbeelden:
Kinderuniversiteit (5- tot 12-jarigen)
Youtubekanaal Jonge Ontdekkers met online Kinderuniversiteiten en meer!
De wonderlijke wandeling in Gent en provinciaal domein Puyenbroeck (9- tot 14-jarigen)
Wetenschapsfestival Gent op Dag van de Wetenschap (4- tot 104-jarigen)
Workshops vanuit Arteveldehogeschool op scholen