Met welk mengsel kan je baksteentjes aan elkaar vastmaken om een stevig huis te bouwen?
De drie biggetjes zitten met hun pootjes in hun varkensharen! Ze moeten een bakstenen huisje bouwen om zich in te verschuilen voor de wolf, maar ze hebben geen cement meer. Bedenk jij een oplossing voor de biggetjes?
Kort waarnemen van de materialen. Maak afspraken om verspilling te beperken (bijvoorbeeld bloem, maïzena, … hebben we nodig om eten klaar te maken).
Welke mengsels zorgen voor een kleverige brij die de steentjes aan elkaar doet kleven? Stimuleer na een tijdje om een combinatie van twee of drie materialen uit te testen en te variëren in verhoudingen om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen.
De kinderen vertellen aan elkaar welk mengsel een goed klevend resultaat gaf. Om het onderzoekje af te ronden kan het mengsel gebruikt worden om een muur of huisje mee te bouwen. Inspiratie vind je bij de activiteit Een huis voor de drie biggetjes.
Laat kinderen hun eigen ideeën uittesten, bijvoorbeeld: een lijmstift gebruiken om de steentjes aan elkaar te zetten? Probeer maar! Op deze manier ervaren kinderen dat ze ondernemend mogen zijn, hun eigen ideeën mogen uittesten en doen ze tegelijkertijd materialenkennis op.
Laat de kinderen uittesten of het muurtje kan opgetild worden zonder uit elkaar te vallen. Soms moeten mengsels eerst opgedroogd zijn voor ze blijven kleven, andere verbrokkelen dan weer als ze droog zijn. Testen en vergelijken maar!
Zetmeel en behangerslijm zo goed als alle mengsels kleven. Zet ze daarom niet van bij de start van de activiteit op tafel.
Als kinderen niet meer onderzoeken of in de experimenteerfase blijven hangen, kan je hen vragen stellen zoals: wat heb je gebruikt, heb je al gecontroleerd of de steentjes aan elkaar kleven, wat als je er meer/minder zand bij doet, lijm gebruikt, ...
Algemene aandachtspunten voor het begeleiden vind je hier.