Ontdek hoe je zelf de beste natuurlijke verf kan maken. Waarom?
Omdat je heel schone schilderwerken met natuurlijke verf kan maken. Je kan je eigen gedachten en visie weergeven op een leuke, originele , creatieve en onderzoekende manier.
Deze activiteit is een deelactiviteit van de workshop Cirkelbeke.
Link Cirkelbeke:
Het opkomen van cultuur, kunst, muziek, … is een deel van het menswordingsproces geweest. Het is een manier waarop de mens zijn gevoelens en gedachten uit. Dit kan op verschillende vlakken: tekenen, schilderen, dans, muziek, architectuur, … . Wat voor betere manier zou er dan ook zijn om de deelnemers zelf hun eigen idee te laten visualiseren en uit te drukken door ze zelf het ontwerp van hun circulair gebouw te laten tekenen en schilderen. Zo brengen we ook kleur in de stad en het huis dat we ontwerpen.
Daarnaast denken ze verder na over de circulaire informatie, ideeën en tips die aangereikt zijn geweest tijdens de workshop of eigen vernieuwende ideeën. We zitten hier nog in de denkfase dus benadruk dat alles kan. Op het einde van het schilder- en denk- werk geven ze een kleine pitch over hun huis en de circulaire ideeën die ze erin verwerkt hebben.
Zie 'Cirkelbeke: inleiding'
Verf die je thuis en in de winkel vindt, zijn meestal synthetisch aangemaakt. Denk je dat het vanzelfsprekend is om verf ter handen te hebben of zoveel verschillende kleuren te hebben? (Hoe goed is deze voor het milieu?)
Als we eens terugkijken naar de prehistorie en de eerste kunst. Dan komen we snel uit op de grotschilderingen. Moderne verf was toen nog niet voor handen, hoe gingen onze voorouders dan te werk om deze grotschilderingen te maken? Hoe deden ze dat zonder schadelijke afvalproducten?
Blijf met de muis staan op de afbeelding voor meer info grotschilderingen.
Hoe maak je natuurlijke verf? Wat heb je nodig voor natuurlijke verf te maken?
We willen verf maken met een mooie, felle kleur waar we een schilderij mee kunnen maken. De verf moet dus ook dik genoeg zijn, zodat het schilderij niet uitloopt.
Tip: Niet te veel water of olie gebruiken, dit kan je er altijd nog aan toevoegen maar er niet meer uit halen.
Ga nu zelf aan de slag. Zoek in de natuur naar natuurlijke kleurstoffen die je kan gebruiken. Ontdek nu zelf hoe je het best de kleur op je blad krijgt en de beste natuurlijke verf maakt. Experimenteer en probeer verschillende technieken uit. Het doel is niet om van de eerste keer de perfecte verf te hebben maar door verschillende dingen uit te proberen steeds betere verf te verkrijgen.
Wat kan je doen om je eigen verf beter te maken?
Blijf met de muis staan op de afbeelding voor meer info.
!!! Pas op: probeer enkel bloemen of planten te gebruiken die je veel ziet, zoals de madeliefjes in het grasveld. Zie je een heel mooie, speciale bloem en zijn er maar weinig van, laat deze dan staan !!!
(Hier gaan we verder op de workshop Cirkelbeke, je kan de activiteit ook doen zonder circulair bouwen of denken.)
Elke groep krijgt zijn eigen A3-blad, indien er al gebouwen zijn getekend in het eerste deel ‘Stadsplan’ werk je hier mee verder.
Teken je eigen of bouw verder op je circulaire gebouw. Brainstorm samen met je groep en probeer zoveel mogelijk items over circulair denken die je hebt gezien te integreren in je gebouw. Denk zelf ook verder na over de mogelijkheden. Noteer met houtskool de circulaire ideeën zodat je ze zeker niet vergeet. Er zijn geen restricties in het denken, wat vandaag nog niet mogelijk is, is morgen misschien wel mogelijk. Laat je fantasie dus de vrije loop.
Tip: Kijk nog eens terug naar de reeds geziene tips tijdens de voorgaande activiteiten als je vast zit.
Ga met iedereen samen na hoe het verf maken ging.
Ooit is de mens met verf maken begonnen. Voor de eerste verfmakers zal dit ook een opgave geweest zijn van trail en error. Uiteindelijk zijn we bij de verf gekomen die we vandaag de dag gebruiken.
Hierna is het tijd om de ontwerpen met de circulaire elementen van de groepjes te bekijken.
Probeer onderstaande recepten enkel te gebruiken wanneer iemand compleet vast zit en niet weet wat te doen.
Natuurlijke waterverf
Benodigdheden:
-150 gram bloem; -150 ml koud water; -200 ml warm water; -2,5 eetlepel zout; |
-Mengkom; -Bakjes om de verf te bewaren; -Natuurlijke kleurstoffen. Gebruik bijvoorbeeld bloemen, kurkuma, paprikapoeder, houtskool of poedersuiker. |
Werkwijze:
Dit is de basis, kijk of je de verf zelf beter kan maken: meer kleur kan geven, beter consistentie door andere bindmiddelen toe te voegen, minder korrelig, hoe haal je de kleur het best uit de planten?, blijft de kleur behouden na het opdrogen?, … .
Natuurlijke olieverf
Benodigdheden:
Werkwijze:
Voorbeeld filmpje: link
Tempera Verf
Benodigdheden:
Werkwijze:
Tips en kenmerken:
Voorbeeld filmpje: link
Maak een centraal materiaalpunt waar je materiaal dat niet in de natuur te vinden is kan uitdelen en verzamelen.
Let op de veiligheid als je met scharen, messen en andere materialen aan het werk gaat.
We zijn circulair bezig let dan ook op het verbruik van de materialen. (Bv. niet te veel bloem, olie, ..., zout gebruiken.)
Gebruik afwasbaar of natuurlijk materiaal zodat je na de activiteit zo weinig mogelijk moet weggooien.
Laat iedereen zoveel mogelijk zelf: op zoek gaan naar natuurlijke materialen, aan de slag gaan met het verf maken en onderzoek hoe je deze beter kan maken.
Sta in het begin stil bij de verschillende mogelijke bindmiddelen en waarom we ze gebruiken.
Probeer iedereen te stimuleren om verder te onderzoeken hoe je de verf nog beter kan maken.
Help waar nodig met een recept om verf te maken of circulaire ideeën die eerder aangehaald zijn.
Gebruik het CE kompas mini om je ontwerp te controleren.